Vår arbete vid hand-utbildningsstege på grundnivå

Arbete vid hand

1, Grund

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer

Arbete vid hand​

2, Bakbensanalys

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer

Arbete vid hand​

3, Böjt spår

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand​

4, Skolhalt & uppvisning

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer 

Arbete vid hand

5, Longering

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand​

6, Tömkörning

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer 

Våra arbete vid hand-utbildningar på avancerad nivå (kräver genomförd grundnivå)

Arbete vid hand 7, Spansk skritt

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand 8, Tömkörning - övergångar

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand 9, Tramp

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand 10, Sidvärts, skolor mm.

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Arbete vid hand 11, Longering, fortsättningskurs

Här jobbar vi på lina med specifika målsättningar för att komma åt små detaljer i hästens rakriktning. Perfekt för unghästar och konvalecenter eller för den delen även åt en häst som du vill utveckla mer från marken.

Kurser på grundnivå

I dessa handkurser påbörjar vi skolningen av vår häst. De är tänkta som ett komplement till ridkurserna, men de är även öppna för dig som inte går ridkurserna.  Jag har en filosofi om att ryttare utbildar man bäst på en hästrygg men hästar utbildar man lättast från marken. När man tränat bägge parterna (häst och ryttare) separat så kan dessa sedan enkelt sammanfogas till ett trevligt ekipage.

Fördelen med att göra så här är att konflikterna man oftast ser vid hästträning minskar om man fokuserar på en individ i taget. Det är ganska logiskt. Dessutom så bygger man lättast upp en trevlig relation när man jobbar sin häst från marken.

Jag får många frågor om det där med att arbeta hästen vid hand. Jag har försökt göra en begriplig film om det. Dessvärre så blåser det extremt mycket i början av filmen men efterhand så avtar det störiga ljudet. Här får ni svaret på varför jag inte lär ut tömkörning eller longering i början fast att ungefär alla vill det. Här hittar ni svaret på ursprunget till alla problem som handlar om oliksidighet, dvs allt det som ni känner i form av att
Volten blir stor i ena varvet och liten i andra varvet
Hästen biter sig fast i en tygel
Hästen fattar helt bara en av galopperna
Hästen vill inte böja sig i ena varvet
Hästen vill inte flytta sina bogar.
Ni blir utskickade på hästens högra sida när ni rider på en volt
Hästen är öm efter sadeln på ena sidan av ryggen
Tja, ni vet, såna där vanliga hästrelaterade problem.
Varning för lång film, 25 minuter.

Alla handkurser pågår under 4 veckor med en lektion i veckan. Om du eller din häst blir sjuk under kursens gång så att ni inte kan fullfölja kursen så går det jättebra att kostnadsfritt gå om kursen när ni är friska och ridbara igen. Pris 400 kr. Du får full suport och tillgång till diskussionsforum där du kan ställa frågor och få råd och hjälp. Kursen är helt online vilket innebär att du kan läsa den helt i egen takt.

1, Grunden

Det här är första kursen i arbete vid hand. Här börjar vi med enkel grundträning. Vi lär oss att be hästen gå på specifika spår, vi lär honom att låta oss leda honom på ett sätt som är rakriktande. Vi utvecklar även vår hand, blir kvickare i hjälpgivningen. Det upplever jag är ett stort problem idag. De flesta ryttare har alldeles för dålig kontroll på sina händer. Man tar för hårt i tygeln och man släpper för sent. Dessutom så vet man inte riktigt vad hjälperna ska åstadkommas utan man använder tyglarna väldigt slumpmässigt.

 

Hästar är otroligt känsliga djur som enkelt kan känna (och irriteras av) en fluga som går på deras päls. Det är fullständigt ologiskt för mig att man ska behöva dra och slita i deras munnar för att få dem att lyda. Hästar ska kunna ridas för små, lätta hjälper.

Min absoluta förebild inom hästträning (Lisette Hedman) sa en gång så klokt följande ord:

 ” Känslan en ryttare har i handen ska vara som om hon håller en liten leksaksbåt i ett snöre i en rinnande bäck. ”

Problemet som många ryttare brottas med är att de inte KAN sluta dra i hästen för då springer den iväg. Man kan därför sällan be någon att sluta dra. Man måste alltid lära ut vad man ska göra istället. För man drar ju i sin häst av en anledning, typ att man vill överleva eller så ;-).

Så det är det vi sysslar med i denna kurs. Vi blir kvickare i handen. Med våra ögon så ser vi hästens ben och kropp och vi känner med våra händer vad oviljan att göra vissa saker beror på. Vi ökar vår förståelse för våra goda vän hästen. Hästen i sin tur lär sig att han faktiskt har fyra ben, fyra hörnor av sin kropp. Han lär sig lyssna för mindre hjälper, han blir lugnare och mer lättsvängd.

Hela den här kursen sker i skritt och det ingår inga böjningar vilket gör kursen väldigt lämplig även för konvalescenter och unghästar. Vi använder oss av bommar att gå runt om (inte över). Har du inga bommar så går det lika bra med grenar och stockar som skogen bjuder på.

Provet, som är helt frivilligt att göra kan se ut så här.

2, Bakbensanalys

Här fokuserar vi på att lära oss att analysera hästens rörelsemönster bak och att förstå vilka konsekvenser detta får för vår ridning. Det hästen gör (eller inte gör) med sina bakben får alltid följer i hela hästens kropp. Om man korrigerar bakdelen så korrigerar man automatiskt även resten av hästens kropp.

Tyvärr sker inte motsatsen, dvs du kan inte korrigera hästens främre del för att påverka dens bakben. Vilket är lite störigt för tänk vad enkelt det vore om man bara kunde jobba med hästens ställning i nacken och på köpet korrigera alla felaktigheter i hästens bakre del…. Tänk vad enkelt ridning vore då.

Nåväl, efter att vi lärt oss förstå hästens rörelsemönster så lär vi oss korrigera detsamma. Vi jobbar även med att lära oss förstå meningen och utförandet av ett ledande tygeltag och vi lär vår häst hur han korrekt och med hela sin kropp ska besvara ett sådant. En kurs som ger många ahaupplevelser och en mer lättsvängd häst som är mer positivt inställd till tygeln. Din hand blir återigen en liten aning mer skolad, dvs snabbare vilket du kommer att märka effekter av i ridningen.

Många förstår inte syftet med mina handkurser, löjligt enkla säger en del. Men om en häst inte lär sig det här så kommer du att märka av en massa svårigheter, odefinierbara sådana. En del av denna svårighet (som yttrar sig som seghet i en mun eller en utskjutande bog) kommer ifrån de här korsade bakbenen vi ser i filmen nedan. En skolad häst tar sig genom en sväng utan att sätta fälleben på sig själv. En oskolad häst (eller en ryttare med en oskolad hand) tar sig igenom en sväng så här. Kolla på hästens bakben, hur den liksom korsar dem i varje sväng. Man brukar kalla det för att hästen inte ger efter. Man tror problemet sitter i hästens mun men det gör det inte. Det sitter i dens bakben.

Provet, som är helt frivilligt att göra, kan se ut så här

 

3, Böjt spår

Här fokuserar vi på att lära hästen röra sig på ett runt spår. Vi lär oss hur fin man måste vara i sin innerhand för att kunna föra sin häst på ett runt spår utan att hästen känner det som att vi ska välta honom.

För det är faktiskt så det känns för en häst när du med innertygeln försöker dra honom runt på volten. Ju högre gångart ju mindre innertygel tåler hästen. Tyvärr är det ju dock så att ju fortare det går ju mer drar man omedvetet i innertygeln eftersom det känns som att hästen kommer att springa ut från volten annars.

Och det är sant. Om du drar i innertygeln så ligger det i hästens natur att trycka emot (hästar är mottrycksdjur av naturen). Om han trycker emot en hand som drar i honom så kommer han att luta sig inåt på volten och då kommer hans innerbakben att hamna framför hans ytterbakben vilket gör att hästen har två val. Antingen att springa ut från volten eller att försöka hoppa/skutta/kravla sig förbi/över sitt innerbakben. Om man bråkar tillräckligt mycket med hästen så lär han sig till slut hur han ska spänna ihop sin kropp för att fixa det här. Problem solved kanske du tänker då. Tja, om ditt mål är att ha en häst som lärt sig spänna sig för att inte ramla så är ju målet uppnått. Jag har dock mycket svårt att se nyttan med det. En spänd häst är sällan speciellt rörlig. Gången försvinner, hästen gör sig okänslig för dina hjälper, lösgjordheten blir ett minne blott….

Vi tar som vanligt den långa vägen för att lära hästen voltteknik. För det är ju det som är problemet. Hästen förstår inte hur han ska hantera sin kropp på en volt. Så vi lär oss och honom det i denna kurs. Ryttaren får en känslig innerhand och hon får en häst som inte behöver dras runt på en volt, win, win. Vi lär oss även att styra hästens takt med hjälp av vår kropp samt påbörjar skolan öppna vid hand.

Provet, som är helt frivilligt att göra, kan se ut så här

4, Skolhalt & uppvisning

Nu börjar vår häst att vara riktigt välskolad så nu kan vi göra mer avancerade saker. Vi påbörjar skolhalten. Skolhalten använder jag för att förklara för hästen hur han ska förhålla sig i en övergång. Övergångar vet väl alla att det är viktigt vid hästträning. En övergång fungerar lite som en situps för hästar. Stärker magmusklerna. Det talas väldigt mycket om att hästen ska jobba med sin rygg.

Hm… Jag har aldrig förstått det där. En arbetande muskel drar mig veterligen ihop sig. Om ryggmuskeln drar ihop sig så kortar han sin rygg och en kort rygg kan antingen bli stel och stum, vilket gör att hästen gång blir stel och stum. Den kan också börja svanka, alternativt sänker främre delen av sin rygg så den ser svankfri ut för ögat men i verkligheten bara har sänkt sin rygg att bli lika låg som sitt ovinklade bäcken, dvs framtung . Vi vill ju inte att hästen ska bli vare sig stel och stum eller att den börjar svanka eller sänka sin rygg.. Så vi kan ju anta att det är lite dumt att hästen börjar jobba med sin rygg.

Det vore mer logiskt att den börjar jobba med sina magmuskler. Om jobba då innebär att magmuskeln kortas. När magen kortas så borde rent tekniskt sett ryggen lyftas uppåt. Om inte ryggmuskeln också är spänd då förstås. Om så är fallet så blir ju hela hästens bål komprimerad och ihoptryckt. Det borde innebär att hästen blir kort och spänstlös. Vilket ju är tvärtom mot det man vill. Man vill ju få en häst som enkelt kan länga sig (men också kunna korta sig på kommando) vilket ju ger det som kallas för ett register i sina gångarter, allt från piaff till ökad trav.

Övergångar är något som ställer till mycket problem för ryttare. Många klagar på att hästen slår sig fri, speciellt i övergångar neråt. Då måste man ju funderar på varför hästen slår sig fri. Vad innebär det att hästen slår sig fri? Slår sig fri brukar man kalla det när hästen slänger upp sitt huvud som svar på ryttarens tygeltag. Det är ju helt logiskt att hästen gör så. Den är ju ett mottrycksdjur. Drar du bakåt så säger alla dens instinkter åt den att dra emot.

Så man kan väl säga att om du inte dragit så hade den inte behövt slå sig fri. Så varför drar man då i den för att stanna den? Helt ologiskt. Det är då skolhalten kommer in i bilden. Det är ett sätt att lära den stanna utan att man drar i den. När man gör det så händer det magi i hästen. Bakbenen kommer att komma längre in under den vilket vi ju vet är bra.

Det är en speciell teknik vi använder för att lära oss och hästen detta vid hand. Då kan man enkelt föra in detta även uppsuttet.

En häst sägs behöva fyra miljoner övergångar innan den är en Grand Prix häst. Så det är av största vikt att vi lär oss hur vi åstadkommer detta. Helt enkelt att lära hästen hur man håller balansen i övergångar. När den tappar balansen så anses den ofta dum och olydig…. Ganska sorgligt när man tänker på det…. Att dålig balans tolkas som olydnad.

Så här kan det se ut när man inleder träningen av skolhalt

5, Longering

I den här kursen jobbar vi med longering. Rakriktande longering. Longering är ett ypperligt sätt att skola hästar på. Vi jobbar med att finslipa allt kroppspråk vi lärt oss i tidigare arbete vid handkurser. Nu ska vi få det att fungera även när vi befinner oss i mitten av en volt, d.v.s en bit ifrån vår häst.

Vi lär oss skolande, rakriktande longering. Det är en konst som är svårare än man tror. Det är enkelt att man hamnar i en dragkamp om man börjar longera hästen innan man har utvecklat en bra kommunikation. Det är då hästen börjar luta sig inåt på volten vilket ger en felaktig belastning på hans ben.

Vi vill att varje steg gör hästen lite bättre. Så det innebär att vi måste lära oss att påverka hästens steg, hur den använder varje del av sin kropp. Men man måste också lära sig att man inte kan påverka allt samtidigt, en sak i taget är det som alltid gäller vid träning av häst.

Vi lär oss att påverka takt, tempo, formgivning, vilket spår hästen går på. Vi påbörjar även sluta vid hand. Allt för att kunna hjälpa din häst att bli sitt bästa jag.

En annan positiv effekt av longering är att hästar mår bra av och behöver regelbundet tränas utan en gjord runt magen eftersom en gjord alltid oavsett hur väl anpassad och ergonomisk den är hindrar hästens rörelser om än aldrig så mycket. Muskler kläms en aning, blodflödet hindras en aning. Att låta hästen röra sig utan störande gjordar runt magen tillåter blodet att strömma fritt i hela hästen. När jag jobbade med travhästar så märkte man en stor förbättring på dem när man regelbundet lät dem röra sig utan störande gjordar.

Här ser vi lite rakriktande longering. Notera att hästen inte lutar på innerbenen vilket är ett absolut minikrav för att longering ska vara hälsosamt.

6, Tömkörning

I den här kursen jobbar vi med tömkörning på några olika sätt. Vi lär oss tömkörning som förbereder en unghäst för att bli inkörd, vi lär oss rakriktade tömkörning, vi lär in halvhalt och jobbar mycket med längning av överlinjen, böjning, övergångar samt givetvis rakriktning, rakriktning och rakriktning. Vi skolar vår hand att kunna hantera både pisk och tömmar. Det här är en kurs som är oerhört viktig för hästträning, tömkörning är en konst, en mycket matnyttig sådan.

Man måste bli medveten om att allting man gör med en häst, skolor, böjning, tramp m. m inte är huvudmålet. Det är inget mål att göra en sluta eller en öppna. Det är delmål, verktyg som man använder i syfte att förbättra sin hästs egenskaper. Egenskaper som går ut på att göra den otroligt kroppsmedveten och duktig på att bära sin ryttare och att kunna göra det ryttaren begär av den.

För mig är målet med hästträning att lära hästen att röra sig framåt på ett sätt som blir spänstigare och bekvämare och lättare för varje år som går. Om man tränar en häst smart så kan man glädjas åt den i många, många år, betydligt fler år än det som är vanligt idag. Alltför många hästar går sönder under uppträningen. Det beror mestadels på att man inte ger hästen tillräckligt med tid. Man har så bråttom idag vilket är synd. Otroligt många hästar får dessutom aldrig chansen att visa sin fulla potential på grund av detta.

Vi vill ju hjälpa vår häst att bli sitt bästa jag och det tar lång tid om man vill göra det bra. Visste ni att det tar ca 4 år av långsam, lugn träning innan hästens bakben är starka nog att bära en massa vikt längre stunder? Det är inte bara muskler som måste byggas utan senor, leder och ligament måste succesivt tränas att tåla en högre belastning. Muskler bygger man relativt snabbt och enkelt, det andra är svårare och tar mer tid.

Kurser på avancerad nivå (kräver genomförd grundnivå)

Kurserna ovan, dvs hand 1-6 gås i den ordning de står. De ger dig en god inblick och kunskap i allt markarbete som du enkelt kan ta med dig till vilken gren du vill. Kurserna nedan väljer du lite efter tycke och smak i vilken ordning du vill. Fråga mig gärna om hjälp med vad du ska välja.

7. Spansk skritt

Här jobbar vi med att få fram hästens spanska skritt på det besvärliga nogrranna sättet som är en förberedelse för  både levad och piaff. Ja, du läste rätt, allt det där hör ihop om man lär in det rätt. Det ena leder till det andra kan man säga.

8. Tömkörning, övergångar

Här ligger fokuset på att lära sig  diagnosticera och påverka hästens bakben efter vad den behöver just nu. Vi jobbar med skjutkrafft, halva steg och samlande hörnpasseringar.

9. Tramp vid hand

Trampförberedelser och utvecklandet av det diagonala mönstret. Vi leker med tyngdpunkten, vi lär hästen gå från low power till hög power och sen ner i low power igen. Det är en otroligt viktig grej för en blivande skolhäst, dvs att kunna skifta i sina energier och inte fastna i vare sig det sega eller det mer energifyllda läget. Men mest jobbar vi faktiskt med att bli taktmässiga, få takten i blodet så att säga eftersom det är där de flesta får problem

10. Sidvärts, skolor m.m

Lite klassiskt skolande av häst, hur jobbar jag från marken för att få upp en låg rygghalva? Vi fortsätter på öppnorna som vi lärde oss i en tidigare kurs. Vi jobbar på att få en bra böjning i hästen.

Longering, fortsättningskurs

Här lär du dig att arbeta hästen å¨lina för att komma åt specifika detaljer i rakriktande och utbildande syfte. Perfekt för unghästar, konvalescenter eller en häst som du vill jobba med utan att belasta dens rygg för att komma åt specifika detaljer.