Här kan du läsa om våra online ridkurser. Det är praktiskt att studera online då du kan göra lektionerna helt i egen takt, vilken tid på dygnet som helst och du behöver inte lasta din häst och köra iväg vilket göra det enkelt att få en bra träningsrutin.

Du får en lektion i veckan under 3 månader. I slutet av kursen så kan du om du vill gå vidare med kurserna skicka in ett enkelt ridprov där du antingen blir godkänd eller får reda på vad du behöver träna mer på.

Jag har elever i åldrarna 14-75, både män och kvinnor från alla möjliga inriktningar, western, dressyr, hoppning, Island, Bågskytte, Riddare, skogsmullar, trav, galopp, distans, Doma Vaquera, Working Equitation för att nämna några.

Du måste såklart ha en egen häst att rida på. Denna häst behöver inte vara utbildad men den bör vara lugn och trygg så att du i godan ro kan skritta runt och ägna dig helt åt dig själv. Självklart så är din häst frisk och haltfri.

Du får full suport och tillgång till diskussionsforum där du kan ställa frågor och få råd och hjälp. Kursen är helt online vilket innebär att du kan läsa den helt i egen takt.

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Tillfälligt erbjudande

Just nu kostar våra ridkurser endast 1000 kr (ordinariepris 2000 kr)

Vår ridutbildningsstege på grundnivå

1

Grundkurs ridning

Under 3 månader jobbar vi med grundläggande  bäckenkontroll, rakriktning, lösgjordhet och styrka på ryttaren från sadeln. Läs mer

2

Travkurs

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

3

Bogkurs

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

4

Rakriktningskurs

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

5

Bakbenskurs

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

6

Samordna dina hjälper

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

7

Skola din hand

Under 3 månader jobbar vi med…  Läs mer

Alla ridkurser på avancerad nivå (Kräver genomförd grundnivå)

Optimera hästens träning

Under 3 månader jobbar vi med… Läs mer

Kurser på grundnivå

Grundkurs Ridning

Denna kurs finns tillgänglig på svenska, norska och engelska. Du kan läsa mer detaljerat om kursen här.

Detta är den första av våra ridkurser. Här jobbar vi med grundläggande bäckenkontroll hos ryttaren eftersom bäckenet är grunden till allt vad gäller ridning. Det pratas så mycket om att hästen ska vinkla sitt bäcken men sällan pratas det om att ryttaren måste kunna göra detsamma.

Hästen gör som ryttaren gör (eller inte gör 😉 ) oavsett om vad vi tycker om det. När vi får kontroll över vårt egna bäcken och lär oss att sitta kvar mitt över hästen så bjuder hästen självmant på avslappning i form av lösgjordhet.

Vi lär oss att KÄNNA vad lösgjordhet innebär, vi blir mer sadelfasta och om vi lider av någon form av ridrädsla så kommer vi oftast en bra bit på väg att övervinna åtminstone en del av denna.

Vi lär oss också att kontrollera våra ben. Det är ju som bekant en stor del av vad hästträning handlar om, att få hästen att göra olika saker med sina ben, trampa under sig t.ex. Eftersom hästen härmar oss (surprice) så är det ju ganska smart att först skaffa sig detaljkontroll över sina egna ben innan man ber hästen göra detsamma.

Kursen är muskulärt ganska tuff för ryttaren, träningsvärk utlovas. Alla lektioner är i skritt. Din häst bör vara lugn och kunna skritta rakt fram och självklart är den frisk, i övrigt behöver inte hästen ha någon utbildning. Kursen fokuserar på att utbilda ryttaren så därför är det bra om du har en lugn häst så att du kan fokusera på dig själv.

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Travkursen

Det här är den andra ridkursen. Här jobbar vi mycket med balans och fokus. Om ni har studerat ryttare på ridbanan så består ridpassen inte så mycket om RIDNING och hästutbildning utan mer av att lösa symptom, att bestraffa och att kuva och att behålla formen.

Man drar i hästen för att den går för fort, man drar i den för att svänga den. Man bankar på den för att den går för sakta. Ibland både drar man och bankar på den samtidigt, ofta i syfte för att forma dens hals (de är tydligen jätteviktigt med en böjd hals) men också i syfte att få den att gå förbi saker den är rädd för.

Men grejen är att dressyr går ut på att få hästen fram till handen. Det innebär att man inte får använda handen som en ratt, eller en halsböjjarmojäng, eller en ”jag är jätterädd för fart grej”. Utan handen måste vara en trevlig grej som bara finns för hästen att söka efter.

Skänkeln måste vara en sak som stöttar hästen, inte något som man använder som en slags gaspedal. Vi lär oss i denna kurs att reglera tempot och böjningen med våran kropp. Vi lär oss olika finurliga lättridningstekniker och vi läger stor fokus på att hitta en balanserad fältsits. Fältsits är en ganska bortglömd grej bland många har jag märkt. Man orkar helt enkelt inte att balansera sig i den sitsen. Därför tränar vi på det.

Hästar är så finurliga att de lyssnar mest på vad vi tänker än vad vi gör. Det här innebär att det är otroligt viktigt att du vet vad du gör på hästryggen. Ofta är vi ryttare (läs människor) så fulla av tankar om allt möjligt när vi rider.

Om hästen gör något ”dumt” så vore det ju logiskt att vi tänker på vad vi vill att hästen ska göra istället. Så är dock sällan fallet. Istället tänker vi på vad hästen är rädd för, vi letar även upp faror i förtid för att riktigt ge hästen en chans att vara RÄDD. När vi blir rädda så fungerar ingenting i våra kroppar, då tar reptilhjärnan i oss över för att rädda oss från faran.

Det är inte så att vi både kan lära oss något och vara rädda. Det är antingen eller. Det är således av yttersta vikt att vår hjärna säger samma sak som vår kropp för att ridning ska bli harmonisk. Med hjärnan reglerar man tex takt och tempo. Det är inget magiskt, alla kan lära sig det, det handlar egentligen bara om att lära sig leva (och göra) här och nu, precis som vår gode vän hästen.

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Bogkursen

Bogkursen är den tredje ridkursen. Det är en kurs som är otroligt viktig på många olika sätt. Dels så är det så att den som bestämmer över bogen bestämmer över ekipaget (riktning och att forma efter spår).

Dels så är det så att när man försöker göra det som är så populärt när man tränar hästar, att förmå hästen att aktivera sina bakben med t.ex. skolorna öppna och sluta så kommer hästen om man inte har fullständig kontroll över bogen bara att flytta bogen lika mycket som du flyttar på hans bakben, d.v.s att meningen med skolorna går förlorad.

Det är väldigt, väldigt svårt att få kontroll över hästens bogar. Det beror på att hästen är ett flyktdjur. Han flyr från faror. Men om han måste så slåss han. Han sparkar gärna med sina bakben för att försvara sig. Om alla andra möjligheter till försvar gått förlorade så reser han sig på bakbenen, stegrar sig. Det gör hästen endast när alla andra försvarsmöjligheter är satta ur funktion.

Det känsligaste stället på en kropp är buken eftersom där finns en massa livsuppehållande känsliga organ men inget skelett runt det som kan skydda det.Människor försvarar buken med hjälp av fosterställning. När vi blir rädda så drar vi ihop oss framtill och placerar händerna framför vår mage. Det är en överlevnadsreflex.

Hästen vill aldrig blotta sin buk, därför är stegringen ett sistahandsval. Då blottar han buken och är mycket sårbar. Han föredrar att ha sina framben fast förankrade i marken. En häst bär minst 60 % av vikten på sina framben. Frambenen är oftast det hästen känner till. Och halsen. Han är sällan medveten om att han ens har bakben. De är inte viktiga för en häst. Men bogen, DEN är viktig.

Det är enkelt att lära en häst flytta på sina bakben, i princip vem som helst kan lära en häst detta. Det är svårt att lära hästen flytta på sina bogar. Den som sist flyttar ett framben vinner kan man säga. En Alfahäst flyttar INTE på sina framben. Den står där den står. Ju högre rangad häst ni har ju mer problem har man vid ridning.

Ett annat problem med bogar är att hästen av födsel och ohejdad vana alltid bär mer vikt på ett av sina framben. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att det är detta framben som hästen får flest ledinflammationer.. Det märker du som ryttare på att hästen tex biter sig fast i en tygel, eller skjuter ut en bog, är svår att böja åt ett håll.

Jag märker när jag tränar elever på hög nivå att bogkursen är den som de flesta saknar. Detta viktiga moment verkar fallit bort från modern ridundervisning. Man bör ju rimligtvis som ryttare ha manken absolut mitt mellan sina sittben, det är logiskt. Men så är det sällan, sällan. Kan ni förstå att om det är 1 cm mellan vänster sittben och hästens manke och 3 cm mellan höger sittben och hästens manke så kommer hästen att skjuta ut högerbogen och bita sig fast i vänster tygel?

Så det här jobbar vi med i bogkursen, att placera manken mitt mellan ryttarens stortår så att säga ;-). Vi jobbar mycket med ryttarens bäcken och ryggradsrotation. På köpet så jobbar hästen med samma sak eftersom han ju som ni minns gör samma sak som ryttaren (vare sig vi vill det eller inte). Problemen, och svårigheten är ju att alla människor jobbat ett helt liv på att skaffa sig den här bäckenrotationen. Det går inte att ändra på det här snabbt, muskler måste byggas och få tid att ändra på sig. Den här kursen ger en garanterad träningsvärk.

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Rakriktningskursen

Rakriktning är en sak som få behärskar. En häst kan vara rakt hållen och den kan vara rakt riden. Man kan enkelt bända en häst rak med lite milt våld. Då ser den rak ut utanpå såtillvida att den spårar med sina ben. Men inuti hästen så är den krokig. Kan ni förstå att en häst kan gå rakt fram och spåra men ändå inte vara rak?

Vad beror detta på? Vi kan nämna några exempel. Om musklerna på hästens vänster bog är korta och strama så liksom dras ryggraden ihop i en liten båge där. Om hästens muskler kring höger bakben är korta och strama så kommer det bakbenet att gå längre in under hästen i sidled. Om man med våld tvingar den här hästen att spåra så behöver det inte betyda att musklerna i vänster bog och höger bak blir långa och formbara. Han kan spåra ändå. Men ryttaren kommer att få massa problem, tex så kommer hon i höger varv att få svårt att sitta mitt på sin häst utan kommer att sitta utanför hästens ryggrad med slitage på hästens som följd. Hon kommer att få svårt att få hästen att gå fram till handen och istället kommer hon att dra hästens nos bakåt till sin hand. Hästar kan vara sneda på många olika sätt.

Ryttaren ska i alla läge kunna ge hästens handen och hästen ska söka ryttarens händer liksidigt och ändå kunna gå rakt och vara rak. Då blir dens rygg fri och kan börja swunga. Ju mer swung man kan få i hästen ju bättre gång får den och i dressyr så är det ju en massa fin gång man vill ha. När hästen är rak är det enkelt att böja den åt bägge hållen. När hästen är sned eller rakt hållen så är det oftast svårt att böja den i ena varvet vilket ger problem när man sen vill göra t.ex galoppombyte etc.

För att kunna rakrikta en häst så måste ryttaren kunna rakrikta sig själv. Hon måste lära sig känna om hon är rak. Hon måste även lära sig känna hästens olika kroppsdelar separat så att hon vet vilken hjälp hon ska ge för att kunna korrigera just den kroppsdelen. Vi jobbar mycket med att få hästen att söka vår hand.

Det magiska med rakriktning är att när man rättar ut kroppens snedheter så släpper spänningarna som gör hästens kropp sned då blir hästens överlinje längre. Att rakrikta en häst innebär att göra den lång och fri från spänningar. Det är oerhört mycket viktigare än att få den att spåra. När hästen är lång och spänningsfri så är det enkelt att få den att spåra, den kommer att göra det av sig själv.

Jag har dock aldrig sagt att det är enkelt att lära sig;-). Men vi lär oss det steg för steg.

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Bakbenskursen

Bakbenskursen är den sista av våra grundkurser. Nu har vi i tidigare kurser lärt oss att kontroll över allt vi har framför oss och under oss och nu är det dags att göra detsamma med bakbenen. Bakbenen är lite knepiga att ta kontroll över för ryttaren måste ha kommit ner riktigt djupt i sadeln och det är det vi jobbat med under alla kurserna och nu finslipar vi det. Att rida bakben kräver en otrolig ryttarkänsla och ett rent sinne.

Vi arbetar succesivt i små steg mot målet att kunna rida hästen bakifrån. Det är i hästens bakben det roliga bor. Vi har hitills i kurserna ägnat oss åt symptomlösning för felkalibrerade bakben. Det är ju dock nödvändigt att ta tag i bakbenen först EFTER att man kan kontrollera resten av hästens kropp eftersom hästen själv inte har något nöje eller intresse av att kalibrera om bakbenen. Om vi tar bakbenen först så kommer han att ändra om sin kropp så att förhållandet mellan bakben och kropp är likadant oavsett vad du gör.

En skolad häst har fyra bakben. Varje bakben måste kunna fungera både som innerbak och ytterbak. Så hästen har två innerbakben och två ytterbakben. Han kan när som helst välja vilket ben som ska vara ett innerbakben eller ett ytterbakben. Det vill säga att han kan forma sig åt bägge hållen.

Men en oskolad häst har bara två bakben. Ett ytterbakben och ett innerbakben. Dessa ben sitter där de sitter oavsett varv. Det spelar ingen roll hur mycket man drar i hästens huvud och försöker ställa den i nacken eller trycker med sina ben, man kommer inte att kunna forma den runt ett böjt spår innan man gett den fyra stycken bakben.

Eller… I ena varvet bör det gå ganska bra. Ironiskt nog så tycker oftast oskolade ryttare att hästen böjer sig fint när den har ytterbenet på insidan och innerbenet på utsidan. Förmodligen beror det på att den inte ramlar så mycket inåt i det varvet eftersom hästens innerbak skjuter den mot ytter fram vilket gör att man kan få till en större ställning i nacken utan att hästen ramlar inåt på volten.

Om man tittar på oskolade ryttare så har de ironiskt nog nästan alltid en innerskänkel på utdsidan och en ytterskänkel på insidan. Givetvis så är det så att om hästen ska kunna ha ett ytterbakben och ett innerbakben så måste ju ryttaren ha detsamma eftersom (återigen) hästen härmar oss (oavsett vad vi tycker om det).

Vi börjar nosa på slutor och galoppfattningar. Detta är ju rörelser som kräver att hästen är böjd, det är böjda rörelser. Den här kursen lär oss detta. Även denna kurs utlovar såklart en gigantisk träningsvärk 😉

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Samordna dina hjälper

I denna kurs fokuserar vi på att bli mer bekväma för häst. Du har redan genomgått en gedigen ridutbildning och din häst har gått igenom arbete vid hand 1-4, dvs ni är numera ett välutbildat ekipage. Vi börjar komma till det som alla vill, att kunna kommunicera med vår häst med ytterst små och ytterst osynliga hjälper.Vi börjar lära oss att lära hästen göra vändningar på bakdelen och skänkelvikningar.Vi börjar lära oss hur vi kan rida med stöd utan att skada hästens mun, vi lär oss hur vi ska få hästen att söka bettet ännu mer. Denna kursen är lite annorlunda än de andra kurserna såtillvida att denna kurs innehåller både ridlektioner samt koordinationsövningar för människan samt lite arbete vid hand.För att gå vidare till nästa kurs måste du ha gått arbete vid hand 5

 

Efter avslutad kurs så kan du välja om du vill skicka in ett ridprov för att få råd och tips, se om du är på rätt väg men detta är frivilligt.

Här vill jag bara se dig rida lite 🙂 Visa hur långt du kommit i dina skänkelvikningar, visa lite energisk skritt, halslängning i de gångarterna ni behärskar det i, tja lite av varje, överaska mig 🙂

Skola din hand

Äntligen, kursen som alla vill gå men då helst utan att göra de andra grundliga ridkurserna ;-). Vår häst har nu gått igenom handkurserna 1-5, han börjar bli en väldigt trevlig ridhäst nu. Här lär vi oss de magiska tygeltagen, vi utvecklar vår koordination i armarna, får en fin hand, en sån hand som alla vill ha men få vet hur man gör för att få den. Denna kurs innehåller ridlektioner och koordinationsövningar . Vi börjar lära vår häst att rygga, att göra vändningar på framdelen, vi finslipar övergångarna.Du bör påbörja arbete vid hand 6 i samband med denna kurs.

 

Efter denna kurs så har vi lärt oss att ta kontroll över hela hästens kropp med vår egen kropp. Vissa av mina elever slutar kurserna här och återgår till sin sport/gren för att finslipa sin ridning. Nu har man alla verktyg som behövs för att lätt kunna ta till sig tränares instruktioner. Det är det som jag uppfattar saknas hos många tränare. Man fokuserar på att ändra hästen och man instruerar ryttaren att göra detta. Problemet är att de flesta ryttare saknar den kroppskontrollen och kunskapen att göra just detta. Det innebär att man bara kan få fram hästens kvaliteer när tränaren står bredvid. Det är svårt att återskapa det hemma när man rider själv. Man vet inte riktigt vad man käner eller ens vad man gör eller vilken funktion ens hjälper har.

 

Det är det som är meningen med mina grundkurser. Att utbilda ryttaren så att hon sen kan utbilda hästen tillsammans med sin tränare den gren hon verkar i.

Vissa väljer att gå vidare med fortsättningskurserna inom Logisk Ridning. Det är först då vi börjar utbilda hästen inom den Klassiska Ridkonsten. Hästen är tack vare alla kurser väl förberedd psykiskt och fysiskt. Han är redo att ta till sig träningen och du, ryttaren är redo att utbilda hästen.

Kurser på avancerad nivå (kräver genomförd grundnivå)

Optimera hästens träning

Optimera hästens träning

Här jobbar vi med att förbereda ekipaget för träning på riktigt. Vi lär oss exakt hur man lägger upp träning för att ge hästen bättre kondition, eller för att göra den mjuk i sidorna, få den eftergiven. Dessutom så påbörjar vi det ack så viktiga arbetet med att ta kontroll över våra egna känslor. Hästar är högkänsliga djur som reagerar exakt som ryttarens sinne säger åt den att göra vilket inte alltid, väldigt sällan faktiskt, är det vi vill att den ska göra. Så här krävs det en massa jobb.