Vår horsemanship-utbildningsstege

De Logiska Horsemanshipkurserna är oändliga i sitt antal. De tar aldrig slut. Det är du som väljer hur långt du vill avancera i kurserna.

Fler kurser kommer upp, denna utveckling har liksom inget slut.

Horsemanship

1, Grunden

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer

Horsemanship

2, Kontakt

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer

Horsemanship

3, Löslongering

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Horsemanship

4, Löslongering forts.

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer 

Horsemanship

5, Miljöträning

Under 4 veckor jobbar vi med…  Läs mer

Horsemanship

6, Rakriktning

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer 

Horsemanship

7, Ökad samling

Under 4 veckor jobbar vi med… Läs mer 

Kurserna

1, Grunden

Ledarskapsproblem är ett populärt ord inom många hästkretsar. ett mycket dumt ord tycker jag. Hästar föds med en vis rang. Beroende på flockens övriga sammansättning så kan han antingen behålla rangen, eller sänka den. Ju högre rang en häst har ju mer mat får han. Mat är bra tycker hästen som ju som vi vet tillbringar sisådär en 16 timmar per dygn med att äta. En häst är en enkel varelse, han gör saker av en anledning.

En häst är hungrig, därför äter den.

En häst är trött, därför sover den.

En häst är rädd, därför flyr den.

En häst är rädd men kan inte fly, därför slåss den.

Mycket enkelt. De gör saker av en anledning. De vet varför de gör en sak. Vi människor måste lära oss att bli lika enkla. Vi måste lära oss att inte fostra hästar utan istället kommunicera med dem så att hästen vet varför den ska göra en viss sak.

Människan är en väldigt tänkande varelse. Vi tänker alldeles för mycket. Vi bryr oss alldeles för mycket om vad andra människor tänker om oss. Vi bryr oss generellt sett mer om andras tankar och känslor än om våra egna tankar och känslor.

Hur tror ni att hästen gör med sina känslor? Vad tänker hästen? Tror ni han grubblar på vad du tyckte om honom när han igår var rädd för den farliga sabeltandade tigern (läs, brevlådan)?

Eller grubblar han sig fördärvad på alla gånger han boxat till dig med bogen eller råkade trampa dig på foten? Har han dåligt samvete för att han kanske var för hård mot någon i flocken? Undrar han vad resten av flocken tycker om honom?

Svaret är givet, hästar tänker inte så. De bara gör. Den är hungrig och det står en annan häst vid höhögen han tänker äta. Han kör bort den andra hästen och sen äter han. Punkt. Hans tankebana slutar där. Hästar gör saker av en orsak. De tänker inte efter före och de grubblar inte över det sen.

För att träna en häst så måste vi bli lika enkla. Vi måste vara här och nu. vi måste bli jordade och sakliga. Först därefter kan vi bygga en relation med vår häst. Vilken rang vi får av vår häst beror till stor del av vad han utläser hos dig. Är du en trygg och lugn människa med bägge benen stadigt förankrade i jorden så kan han tycka att du är imponerande trygg och då vilar han gärna med sig och litar på att du håller vakten. Det blir sällan problem i en sådan relation.

 

Den första kursen i denna kursserie fokuserar på att göra dig lugn och jordad och att kunna läsa de allra enklaste och mest grundläggande signaler hos hästen. Vi utökar också hästens kroppsmedvetenhet en aning.

En kurs som passar utmärkt även för unghästar och konvalecenter.

2, Kontakt

I den här kursen jobbar vi med mycket fokus på att lära vår häst bli och förbli lika jordad som vi blivit även i mentalt utmanande situationer. Vi lär oss att se om en häst har uppmärksamheten på oss och om han inte har det så lär vi oss hur vi ska be om att få den.

Det är ju som så att om hästen inte har sin uppmärksamhet på dig så kan han omöjligt lyssna på dig. Det är en konst att få och behålla en hästs uppmärksamhet.

Vi fördjupar även vår hästs kroppskännedom, lär honom att stanna på ett mjukt kommando och vi hjälper honom att bli jordad när han väl stannat. En av anledningarna till att vissa hästar inte vill stå stilla är att de är för framtunga, hänger tungt på sina bogar. Han är inte riktigt medveten om att han har bakben som han kan luta sig på utan för honom är det lättare att fortsätta ramla framåt genom att gå iväg. Det är väldigt svårt att träna en häst som inte ens kan stå stilla och slappna av så det måste vi jobba en del på.

En häst tror att han ser ut så här. I denna kurs jobbar vi på att ge honom medvetenhet om resten av kroppen.

3, Löslongering

Här jobbar vi med att få hästen att tycka att vi är intressanta. Vi vill få honom att frivviligt göra det vi gör. Vi lär oss hur hästar fungerar. Hästar uppskattar INTE att bli jagade runt, runt. Helt meningslöst. Hästar gör inte så förutom när en flockmedlem betett sig riktigt dumt. Då jagas han UT från flocken. Hästar är mer sådana att de byter positioner med varandra. Vi lär oss även allmäna säkerhetsregler i löslongering.

4, Löslongering fortsättning

I denna kurs jobbar vi med att förfina vårt kroppsspråk, att kunna göra mer saker när vi har hästen lös. Här jobbar vi med att förfina övergångar, att kunna välja gångart och riktning. Vi jobbar mycket med vårt egna kroppsspråk och känsla och timing.

5, Miljöträning

Miljöträning, i denna kurs förfinar våra energier, lär hästen att lita på oss och att vi sin tur ska kunna lita på hästen.

Här är vårt fokus att få oss människor att sluta berätta för hästar att paraplyer och presseningar och brevlådor är läskiga. Visst är det fascinerande det där att i hagen är hästen inte rädd för någonting men så fort vi är med vår häst så är han rädd för allt…. Vi ska jobba med det där i denna kurs.

6, Rakriktning

Rakriktning. Här kommer vi att med rakriktande dressyrövningar, öppna, sluta etc.

7, Ökad samling

Här jobbar vi med att få vår häst mer och mer samlad, bland annat genom att förfina övergångarna.