Idag ska vi aktivera hela vår kropp. Det gör vi tyvärr sällan. Ni vet vid det här laget att man endast kommer åt Fascian om man jobbar med helheten istället för små oväsentliga detaljer. Vi tittar på ett videoklipp. Eller..Vi lyssnar på vad jag säger för här det det jag säger viktigare än det ni ser.

Vingel. Är det behagligare att vingla? Ja, jag tycker ju det. Och det tycker ju säkert vår häst också. Ni ska få vingla omkring med mig och Påni. Ni ser att i början närt jag tillåter henne att hänga på vägkanten så går hon hyffsat rakt. Hästar gillar att hänga på saker.Har de inget att hänga på så går de dit bogen ramlar typ eller dit de tittar eller…Tja… De flesta av er har hästar som är oliksidiga helt enkelt för att ni tillåtit dem att gå i en vägkant på alla uteritter. Eller följa ridhusväggen. De har aldrig behövt bli liksidiga.

Att följa ridhusväggar, staket och vägkanter kallas inte ridning, det kallas häståkning. Ger en häst som ”biter sig fast i en tygel”. När folk longerar såna här hästar så ser man att hästen inte går på en volt utan han drar iväg linföraren åt olika håll, diskret eller synligt, så att linföraren kan flytta sig en hel meter eller mer ifrån sin plats. Det roliga är att linförararna märker sällan dessa utan de åker med i hästens vingel, lydigt ;-). När de haft en bra longeringsdag så beror det bara på att linföraren varit extra lydig 😉 

Om man vill sitta och åka häst så gör det aldrig på en platt väg. De blir inte bättre av det, bara mer stela och oliksidiga. Ska ni slapprida gör det på såna här stigar. Där kan ni verkligen åka häst och hästen kommer att bli bättre och mer liksidig för varje steg han tar. Samma sak för er. Ni mår bra av att gå så här. Naturligt vingligt. Då kommer er kostym att kunna slappna av lite överallt.

För att hjälpa er komma på just hur ni måste göra med ert bäcken så kan ni funderar på vilken triangel ni är.

För så här är ni om ni är en helt normal människa. Ni styr hela kroppen från en höft. Röd triangel visar oftast på en vikt (kort kostym midja på sidan där triangeln inte är. Gröna triangeln visar tvärtom.. Det röda strecket symboliserar så som de flesta är innan ridkurserna. Den enda medvetenheten som finns är en axel till mitten av höfterna. Man har väldigt dålig kroppsmedvetenhet. Även hästar är så här. Hur är du? Bli medveten!!!!

Så här är ert mål. När er medvetenhet är så här så har ni inga vikta midjor.

Ni kan även vara skruvade. Som en polkagris. Bli medveten. Det kanske är så att just du blir av med din midja av att fundera på vilket håll dina ränder snurrar om du vore en polkagris? Ändra snurrningen tills midjan blir ovikt och du kan gå rakt.

Vi kör på veckans hästiga övning. Övningen gör vi för att göra hästen rak utan att man som ryttare behöver ”bända” den rak. Den ska kunna slappna av i sin rakhet. Den baseras på att er häst nu är avslappnad med att ni grejar med dens svans. Ni ser att hästen vill gå ifrån mig, det vill hon för att hon är galet framtung. Hästar är mottrycksdjur. När jag drar henne i svansen så måste hon dra emot, det är så hästar fungerar. Då hamnar hennes kropp långt framför hennes framben. Samma sker när huvudet sänks. Denna övning ska lära hästen att hålla balansen, dvs flytta vikten bakåt istället för framåt. Målet är att hästens framben hamnar mer rakt ner under henne och att halsen kan vara lång. Vi övar ställning i nacken/halsen också. Då töjer vi ju faktiskt Fasciakostymen även på sidorna. Hästen ska kunna böja halsen åt bägge hållen och ha alla sina 4 ben parallella. Krävs att hästen börjar slappna av i sin rygg och länge denna. Se filmen med ljud så får ni alla info där. 

Jag behöver väl inte nämna att ni givetvis inte  gör denna övning om ni har en häst som sparkas. Det går jättebra att ha hästen uppbunden när ni gör detta men den får inte vara bunden med för kort lina, den ska kunna röra spå sin hals och flytta på sina ben.

Ridövningen denan vecka är att gå ut och vingla i naturen som beskrivits ovan, UTAN att använda massa tyglar eller hårda ben utan istället använda naturen och tillåta att hästen vinglar längs bestämda spår.

Have Fun

Vingla er rakare

Lämna ett svar