Jag fick den här fina filmen av det norska fullblodets ägare. Är det inte bedårande så säg 🙂

Mönstret är så här. När hon lyfter höger fram på kommando så lättar hon samtidigt från vänster bak. Vänster bak är trevligt och bärande in under hästen. Denna diagonal är alltså färdig att kunna röra sig framåt i spansk skritt.

När hon lyfter vänster fram däremot så står höger bak kvar långt bakom, stadigt fasttrampat i marken. Lyftet är snabbt och man ser på henne hur onödigt hon tycker att det här är ;-). Denna diagonal är inte färdig att röra sig framåt.

Saker man kan jobba på är att få fram höger bak. Tex skolhalter med fokus på att få fram höger bak. Övergångar uppsuttet att lära dig känna när hon stannar med höger bak under sig, här kan man behöva hjälp från marken för att ”se”. Det är aldrig fel att jobba i labyrinten med fokus just på detta bakben. I lektionerna här i finns det lite varstans tips att plocka för detta ändamål.

Vad man ska veta är att för att kunna lyfta vänster fram så måste motsatta bakbenet komma fram och in under hästen, det är en fråga om balans. Vill man så kan man jobba parallellt med inlärning av piaff, där man ju jobbar med just bakbenen.

Aska-filmrådgivning

En reaktion på “Aska-filmrådgivning

  • 12 juni, 2024 kl. 14:59
    Permalänk

    Ja detta verkar ju vara den röda tråden genom hela livet – träna det mindre starka bakbenet på miljoner olika sätt. Skönt att den tioöringen trillat ner äntligen : D Så fina dom är <3 Borde väl vara bra då att innan man ber hästen lyfta fram att man ser till att diagonala bak är på en bra plats och förhoppningsvis lägger då hästen vikten åt det hållet?

Lämna ett svar